Stap voor stap

Je bent op deze site terecht gekomen, waarschijnlijk omdat je geïnteresseerd bent in nieuwbouw. Is nieuwbouw iets voor jou? Volg de onderstaande stappen om erachter te komen!

Waarom wil je verhuizen?

We zijn altijd bezig met groeien. In onze carrière, maar ook in ons privéleven. En dan kan het zijn dat je je huidige woning bent ontgroeid. Je wil graag een groter en mooier huis, een tuin en als het even kan een eigen parkeerplaats. Maar is het dan verstandiger je nieuwe huis te kopen of te huren?

Zowel het kopen, als het huren van een huis heeft voor en nadelen. Toch denken wij dat het vooral op lange termijn verstandiger is om te kopen. Het kopen van een huis bied je meer ruimte en zekerheid. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor je huis en bouwt met het aflossen van je hypotheek eigen vermogen op. Hoewel je door een huis te huren flexibeler bent, is het wel een stuk duurder. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Huurprijzen zijn namelijk flexibel en stijgen jaarlijks (4,7% in 2013), terwijl je je hypotheekrente voor een lange periode kunt vastleggen.

Op dit moment is de hypotheekrente historisch laag, dit betekent in de praktijk lagere lasten. Zo was het gemiddelde bedrag voor een starterswoning in 2008 gemiddeld 600 euro per maand. In 2013 betaalde je voor hetzelfde type woning gemiddeld 355 euro per maand. Dat is nogal een verschil.

Tegelijkertijd is het moeilijker geworden een hypotheek te krijgen. In 2008 kon je bijna eindeloos lenen, die tijd is voorbij- gelukkig! Nu wordt er goed gekeken of je de hypotheek echt kunt dragen, zodat je later niet in de problemen komt.

Omdat we de bodem van de woningprijs hebben bereikt, hoef je ook niet bang te zijn dat je huis in de komende jaren veel minder waard zal worden en je hypotheek onder water komt te staan.

Dit is daarom juist het moment om deze stap te nemen!

Waarom zou je kiezen voor nieuwbouw?

Nieuwe spullen maken je blij. Nieuw is fris en onaangeraakt. Een nieuwbouwhuis is als een leeg papier. Je mag het invullen zoals jij het wilt. Het huis heeft geen geschiedenis en doet niet denken aan de vorige bewoners. Een nieuwbouwhuis heeft een toekomst, misschien wel die van jou.

Er zitten nog veel meer voordelen aan een nieuwbouwhuis. We hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

1. Energiebesparing
Huizen hebben net als auto’s een energielabel. (A=groen en zuinig, G= rood en niet zuinig). Nieuwbouwhuizen starten altijd label A en gaan tot A+++. Zo heb je niet alleen lagere kosten, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Tegenwoordig heb je ook energieneutrale woningen. Energieneutraal betekent dat je rondom en in de buurt van uw eigen woning evenveel energie opwekt als je verbruikt. Dat is het hoogst haalbare op het gebied van duurzaam wonen.

2. Lage onderhoudskosten
Alles in je nieuwbouwhuis is nieuw, daarom heb je met name de eerste jaren lage onderhoudskosten. Je huis is gebouwd met de nieuwste technieken en het is mogelijk een meerjarenonderhoudsplan af te sluiten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Goede isolatie en stabiel binnenklimaat
Bij nieuwbouw worden de modernste technieken gebruikt voor isolatie. Dit geldt voor warmte/kou, maar ook voor geluid. Ook beschikt je huis over de modernste technieken voor ventilatie en het reguleren van het binnenklimaat. Uitermate aangenaam om in te wonen dus.

4. financieel voordeel
Een nieuwbouwhuis levert je financieel voordeel op. Je hoeft namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen en door diverse handige regelingen, zoals de overbruggingsgarantie of de terugkoopgarantie, zit je tijdens de bouw niet vast aan dubbele lasten. Makelaarskosten en taxatiekosten hoef je in het geval van nieuwbouw niet te betalen. Ook bestaat er de mogelijkheid je oude huis te verkopen aan de projectontwikkelaar, zo krijg je sneller de financiering rond voor je nieuwbouwhuis.

Je betaalt een eerlijke prijs een nieuwbouwhuis waard is. In vergelijking met een bestaand huis is de prijs-kwaliteitverhouding beter en meer gericht op de toekomst.

5. Samen opnieuw beginnen
Samen ergens opnieuw beginnen schept een band, ook met je buren. In tegenstelling tot nieuw zijn in een buurt waar iedereen elkaar al kent, is nu iedereen nieuw. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijker contact maakt met je nieuwe buren. Je ontmoet ze al tijdens de informatiebijeenkomsten.

6. Volop eigen inbreng
Bij een nieuwbouwhuis mag je veel zelf kiezen, zoals de keuken en de badkamer. Maar dat is niet alles! Je kunt ook kiezen voor een dakkapel, een aanbouw, opbouw of erker! Daarbij komt dat je ook je tuin helemaal zelf kunt aanleggen en inrichten.

7. Meer licht en ruimte
Nieuwbouwhuizen zijn ruimtelijker en lichter dan bestaande huizen. Het voldoet aan de nieuwste wettelijke eisen, waardoor plafonds en deuren hoger zijn en trappen minder steil. Ook zijn er wetten voor minimale afmetingen, voor gangen en toiletten bijvoorbeeld. Maar er is met name door de architecten goed nagedacht over de uitstraling, ambiance en ruimtelijkheid. Het is letterlijk een verademing om in een nieuwbouwhuis te wonen.

Heb je gekozen voor nieuwbouw? Ga je dan oriënteren op verschillende projecten

Wat kan je allemaal doen om je te oriënteren op de verschillende nieuwbouwproject? Allereerst kan je al een hoop informatie vinden op het internet. Bekijk op het internet alle nieuwbouwprojecten bij jou in de buurt en download brochures of bekijk een interactieve kavelkaart.

Veel projecten zijn te volgen op social media. Hier kan je stap voor stap de projecten volgen. Een voorbeeld hiervan is het nieuwbouwproject 'de twee hofdames' in veenendaal.

Bezoek ook een start verkoop bijeenkomst. Makelaars en projectontwikkelaars zijn aanwezig om al je vragen te beantwoorden. Je krijgt brochures en inschrijfformulieren voorzien van handige informatie om een goede keuze te maken.

Een keuze maken

Verstuur de inschrijfformulieren met voorkeur voor kavelnummer(s), dit kan via de projectwebsite maar ook bij de makelaar of tijdens een start verkoopbijeenkomst. Daarna blijkt of er meerdere geïnteresseerden zijn voor de kavels en of er geloot moet worden.

Tekenen en financiering

Het is nu belangrijk om te zekerheid te krijgen over je hypotheek. Het is altijd verstandig met meerdere (hypotheek) adviseurs te praten, zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Overigens is het eerste gesprek bij een adviseur altijd gratis. Zodra duidelijk is van welke adviseur je gebruik wilt maken en of je de financiering rond kunt krijgen, zal de hypotheekadviseur alles in orde maken.

De makelaar zal je nu meer informatie geven over de woning en de bouw ervan. Als je hiermee akkoord bent, dan teken je twee soorten overeenkomsten: de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst. De koopovereenkomst ga je aan met de projectontwikkelaar, die verkoopt je de grond. De aannemingsovereenkomst ga je aan met de aannemer. Dit is een overeenkomst waarbij de aannemer zich aan jou verplicht om het bouwwerk tot stand te brengen. De aannemer neemt dus verantwoordelijkheid voor het eindresultaat.

Als alles in orde is ga je naar de notaris en teken je de hypotheekacte.

Gefeliciteerd! Je hebt een huis gekocht.

Na tekenen en financiering

Vanaf nu word je begeleid door een kopersbegeleider. Hij is jouw aanspreekpunt vanaf het punt dat je het huis gekocht hebt tot het punt waarop het huis wordt opgeleverd. Hij staat voor je klaar om vragen te beantwoorden en tips te geven.

Het inrichten van je huis

Met je kopersbegeleider bespreek je al vroeg in het stadium verschillende opties. Bijvoorbeeld of je een dakkapel wilt, een buitenkraantje, openslaande deuren of een schuifpui, etc. Hij geeft je hierin advies en zorgt dat jouw keuzes door gecommuniceerd worden naar de bouwer.

Je kunt ook een bezoek brengen aan de showroom, hier kan je een keuken of badkamer bestellen. Meestal is deze showroom gekoppeld aan de projectontwikkelaar, als je hier besteld dan wordt het meegenomen in de bouw. Je bent niet verplicht om hier iets te bestellen, maar doe je het extern dan wordt dit er pas na de oplevering ingezet. Er is dan geen garantie dat alles goed gaat.

Tijdens de bouw

De bouw gaat beginnen, sit back and relax! Je bent van harte welkom om het proces te volgen en de bouwplaats te bezoeken. Er worden meerdere officiële kijkmiddagen georganiseerd, hier kun je wederom kennismaken met je buren en je woning van binnen bekijken. Sommige projecten zijn ook stap voor stap te volgen via social media of via een kopersplatvorm.

Een week voor de opleving wordt je uitgenodigd de hele woning te bekijken. Mochten er dan nog dingen zijn waar je niet tevreden mee bent, kan de aannemer dit nog oplossen.

Oplevering

Je krijgt de sleutel! Feest! Maar nu begint het echte werk!

3 maanden controle

3 maanden na oplevering neemt de aannemer contact met je op, of je nog tevreden bent met je huis. Je kunt namelijk je huis pas echt beoordelen als je er in woont. De punten waar je nog niet tevreden mee bent, lossen ze dan voor je op. Eventueel kan je ook een onderhoudscontract afsluiten.

Bekijk onze verhuistips voor een nieuwbouwwoning

Helaas, deze pagina bestaat niet meer..

U zocht naar de projectwebsite www.hogehoek.nl.
Helaas is deze niet meer beschikbaar.

Wellicht kunnen we u helpen met het vinden van een nieuwbouwwoning bij u in de buurt?

Bekijk projecten in de buurt